Cynamonowe ślimaczki
Na ciasto: 50 dag mąki, 1 i 1/4 szklanki mleka, niepełna szklanka cukru, 20 dag masła, jajko, opakowanie drożdży suszonych
Na masę: 2 łyżki stopionego masła, 1,5 łyżeczki cynamonu, 6 łyżek brązowego cukru
1. Do przesianej mąki dodać cukier i drożdże i jajko, wymieszać, dodać ciepłe mleko i miękkie masło, dokładnie wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem i cukrem, zwinąć ciasny rulon, pokroić rulon na 2 centymetrowe krążki.
3. Krążki ułożyć na blaszce przekrojem do góry.
Komentarze
…przepis chaotyczny: np. co to znaczy 50 dag mąki, 1 i 1/4 mąki…………………w składnikach nie ma mleka a tu nagle dodać ciepłe mleko…………
Racja. To pomyłka za którą przepraszamy. Winno być 1 i 1/4 szklanki MLEKA. To wina spóźnionej wiosny.
Witam Panstwa,
chce zapytać czy bedziecie Państwo na tegorocznych targach książki w Warszawie Jesli tak to gdzie was znależć??
Czy moze dysponujecie zaproszeniem?
Pozdrawiam
Krystyna Grzelewska
Niestety nie będziemy. Wydanie naszych dwóch nowych książek opóźnia się i to nie z naszej winy. Będą pewnie dopiero jesienią. A wydawcy nie zapraszają autorów bez nowości. Żałujemy, bo bardzo lubimy spotkania z Czytelnikami!
Witam,
nie mogę znaleźć na Waszej stronie przepisu na hamburgera, który Pan Adam podawał (chyba) w programie na Apetyt Adamczewski. Nie potrafię znaleźć 🙂 czy po prostu go tu nie ma?
Pozdrawiam
Wprawdzie nie mam na imię Adam ale rozumiem, że pytanie jest do mnie. Więc odpowiadam: ten przepis będzie tu za tydzień. A tymczasem można go znaleźć w blogu Gotuj się! w internetowym wydaniu Polityki.Cierpliwości i smacznego.