Gulasz z kurczęcych żołądków
1,2 kg żołądków z kurcząt, puszeczka konserwowego groszku, 2 marchwie, pietruszka, kawałek selera, 2 cebule, 3 łyżki mąki, olej lub oliwa, 1/2 szklanki śmietany, szczypta ostrej papryki, sól, kilka ziaren pieprzu, pieprz świeżo zmielony, sól
1. Oczyścić żołądki, umyć dokładnie.
2. Warzywa obrać, pokroić na grube kawałki i zalać 2 szklankami wody, zagotować, dodać ziarnka pieprzu i sól, dodać żołądki i gotować razem około 30 minut.
3. Żołądki wyjąć, ostudzić i pokroić na nieduże kawałki. Marchew pokroić w krążki.
4. Posiekać cebulę, zeszklić na oleju, dodać żołądki i dusić około 30 minut podlewając wywarem.
5. Do uduszonych żołądków dodać odsączony groszek i plasterki marchewki.
6. Wymieszać śmietanę z mąką, dodać do gulaszu i zagotować doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Pewnie warto by wprowadzic pod-kategorie: 1.dania bezmiesne 2. dania nie tylko.
Jako wegetarianin, bardzo bym cieszyl sie z takiej zmiany. Zoladki z kurczat zaliczylbym do podkategorii ” nie tylko”.
Słusznie. Poprosimy informatyka o taka korektę. Też bardzo lubimy dania jarskie.
Da się zrobić 🙂
Dziękuje w imieniu …