Kotlety gryczane

2 woreczki kaszy gryczanej do gotowania (po 100 g, łącznie 200 g), 25 dag białego sera półtłustego, 30 dag mielonego mięsa z indyka, 2 jajka, 4 łyżki siekanej zielonej pietruszki, mały por, łyżka masła, pieprz, sól, 6 łyżek oleju do smażenia

1. Posiekany por zeszklić na maśle.
2. Kaszę wsypać do wrzącej wody i gotować minutę, po czym odcedzić i lekko ostudzić.
3. Dokładnie wymieszać widelcem na papkę twaróg z jajkami.
4. Wymieszać kaszę, mięso i podsmażonego pora oraz twaróg z jajkami, dodać posiekaną zieloną pietruszkę, sól i świeżo zmielony pieprz. Wyrobić masę bardzo dokładnie.
5. Formować z masy niewielkie owalne kotleciki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.