Szybka strucla bakaliowa
50 dag mąki, 2 łyżki proszku do pieczenia, kostka masła, szklanka cukru, jajko, pojemniczek serka homogenizowanego ( 200 g), mały pojemniczek jogurtu (200 g)
Nadzienie: 2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich i migdałów, 2 garście rodzynek, cukier waniliowy, 5 łyżek mleka, jajko
1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać w misce i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, które rozwałkować na równej wielkości prostokąty.
2. Bakalie przeznaczone na nadzienie wymieszać, rozłożyć na plackach i zrolować dwie strucle, które umieścić w wyłożonych papierem do wypieków foremkach na makowiec.
3. W nagrzanym do 180 st. C piec strucelki około 50 minut.
Można polać je rozpuszczoną w kuchence mikrofalowej czekoladą.