Polędwiczka z jabłkami

Polędwiczka wieprzowa wagi do 50 dag, duże winne twarde jabłko, 2 łyżki oliwy, łyżka masła (najlepiej klarowanego), 1- 2 szalotki, duża pomarańcza, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, pieprz, sól

1. Z pomarańczy zetrzeć cienko skórkę i wycisnąć sok. Szalotki pokroić w piórka. Jabłko obrać, pokroić w ósemki.
2. Polędwiczkę umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem oraz posmarować pomarańczową skórką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić na chwilę, po czym obsmażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Ułożyć na żaroodpornym półmisku i okryć folią aluminiową. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok.20 minut.
3. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać masło i obsmażyć jabłko, dodać pokrojoną w piórka szalotkę i sok pomarańczowy oraz miód, chwilę dusić razem, jabłka wyjąć, obłożyć nimi polędwiczkę, sos z cebulką gotować dalej do zgęstnienia.
4. Sosem polać polędwiczkę i jeszcze na 10 minut wstawić do piekarnika.