Zima wróciła – gorące dania także!

Co prawda meteorolodzy ostrzegali nas parę dni wcześniej ale słuchałem tych prognoz z niedowierzaniem. Podczas ostatniego pobytu na wsi wyraźnie czułem wiosnę. I słyszałem ja także. Zaczęły ćwierkać ptaki a nad łąką krążył majestatycznie i chrapliwie krakał błotniak. W lesie pojawiły się bazie pokryte żółtym pyłem. Na polach wyraźnie pozieleniało. A tu znowu groźba mrozu i śniegu. W dodatku groźba szybko sprawdzająca się. Jak się więc uodpornić na tę powracającą falę zimy?

Oto kilka przepisów, które weszły do naszego repertuaru stosunkowo niedawno. Są proste, smaczne i rozgrzewające. Myślałem, że przedstawię je nie wcześniej niż późną jesienią, a tu masz, przydadzą się już teraz:

Gulasz Ćwierczakiewiczowej

Około 50 dag wołowiny bez kości, 2 cebule,2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,2 plasterki słoniny,1 kg ziemniaków, szklanka bulionu z kostki

1.Słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić nie rumieniąc.

2.Cebule posiekać, dodać do słoniny i zeszklić.

3.Mięso pokroić w kostkę o boku do 3 cm, dodać do słoniny z cebulą i obsmażać posypując papryką. Dodać do mięsa bulion, dusić pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie.

4.Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki. Dodać do podduszonego mięsa i gotować razem aż ziemniaki staną się miękkie. Nie mieszać, aby nie  rozpadły się ziemniaki. Jedynie poruszać energicznie garnkiem, aby potrawa nie przywarła do dna.

            Kurczak po węgiersku

Kurczak (do 1,5 kg), 5 łyżek oliwy, 5 dag wędzonego boczku, 3 łyżki przecieru pomidorowego,  cebula,  strąk papryki,  pomidor, kostka bulionu z kury, słodka papryka w proszku, 1- 2 strączki pepperoncino, sól

1.Kurczaka umyć, pokroić w kawałki, osuszyć i posolić.

2.Rozgrzać tłuszcz na patelni i szybko obsmażyć kawałki mięsa na ostrym ogniu, aby się przyrumieniły.

3.Przełożyć usmażone kawałki kurczaka do rondla, a do tłuszczu na patelni wsypać pokrojony w kostkę boczek, wytopić trochę, potem dodać i zrumienić drobno posiekaną cebulę.

4. Zawartość patelni skropić  wodą, wsypać paprykę w proszku, a następnie pokrojone drobno: strąk papryki i pomidora. Dodać przecier. Podlać minimalnie bulionem, posolić, dosypać pokruszoną ostrą paprykę, zamieszać,  zagotować sos .

5. Zalać  sosem znajdujące się w rondlu kawałki usmażonego kurczaka.

4.Dusić pod przykryciem kilka minut, uzupełniając bulionem, aż kurczak zmięknie. Podawać z makaronem.

Indyk w winie z rozmarynem

Podwójna pierś indyka, oliwa extra vergine, ocet balsamiczny, kieliszek czerwonego wytrawnego wina, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, świeży rozmaryn

1.Mięso indycze umyć, oczyścić, pokroić w grubą kostkę.

2.Wrzucić mięso do naczynia żaroodpornego i dodać dwie łyżki oliwy, łyżkę octu balsamicznego oraz 100 ml czerwonego wina.

3.Czosnek drobno pokroić, rozmaryn delikatnie rozerwać na pojedyncze gałązki, wszystko wrzucić do mięsa. Posolić, dodać świeżo zmielony pieprz, zamieszać i odstawić do lodówki na godzinę.

4.Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i wstawić naczynie z indykiem. Piec  do miękkości mięsa, kilka razy mieszając.

Każdej z tych potraw winno towarzyszyć… wino. Jasne więc, że to dania rozgrzewające.

Fot. P. Adamczewski