Do wyboru, do koloru

Sklepy rybne, zwłaszcza w dużych miastach ale np. w małym Pułtusku też, bywają coraz lepiej zaopatrzone. Świeże ryby morskie i owoce morza dostarczane są nawet kilka razy w tygodniu. Co – moim zdaniem – świadczy o tym, że moi rodacy rozsmakowali się w tym co pływa i żyje w wodach mórz a nawet oceanów.

Czasem bywa trudniej o dobry przepis na danie rybne niż o sama rybę. Aby uzupełnić ten brak zaproponuje dziś kilka przepisów, które często sam stosuję a moi stołownicy je chwalą.

Kalmary smażone

1,5 kg kalmarów, 1/4 l oleju, 15 dag mąki, 2 cytryny, sól, pieprz

1.Kalmary oczyścić i natrzeć solą. Odstawić na 15 min.

2.Opłukać z soli i pokroić w krążki. Obtoczyć w mące i zanurzać we wrzącym oleju po kilka. Wyjmować, gdy nabiorą złotego koloru.

3.Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

4.Podawać posypane pieprzem i przykryte plasterkami cytryny.

Kalmary faszerowane

Kalmary ( całe tuszki nie tylko krojone w pierścienie macki ),50 dag pomidorów, 2 cebule, 1 marchew, 1 por, 6 łyżek oliwy lub oleju, 1/2 szklani białego wytrawnego wina

Farsz: 10 dag gotowanego ryżu, 5 dag fistaszków, 1 cebula, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, ząbek czosnku, sól, pieprz

1.Marchew, pora i cebulę oczyścić, umyć i posiekać. Obrane ze skórki sparzone pomidory przetrzeć przez sito, usunąć pestki. Kalmary oczyścić, umyć. Posiekać macki odcięte od korpusu, odwłok zachować w całości.

2.Dwie posiekane cebule podsmażyć na oliwie. Dodać pora i marchew. Dusić 10 min. Wlać wino, dodać przetarte pomidory i gotować kwadrans.

3.Do farszu podsmażyć na oliwie 1 posiekaną cebulę. Dodać ugotowany ryż, fistaszki, natkę pietruszki, posiekany czosnek, sól, pieprz. Wymieszać z pokrojonymi mackami.

4.Nadzieniem napełnić odwłoki i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Zalać sosem i sokiem z pomidorów. Piec półtorej godziny w temperaturze 180 st. C.

Łosoś w papilotach

4 kawałki filetu z łososia, pół cytryny,2 ząbki czosnku,2 łyżki oliwy z oliwek, po 3 – 4 igiełki rozmarynu, sól, pieprz,4 młode marchewki, 1/2 cukinii

1.Łososia umyć, osuszyć kuchenną papierową ściereczką, usunąć ości (należy przesunąć dłonią po wewnętrznej stronie filetu, duże, łatwo wyczuwalne ości wyjąć przy pomocy dużej pęsety), ostrym nożem ostrożnie odciąć skórę.

2.Każdą porcję ryby położyć na kawałku pergaminu (papieru do wypieków) na tyle dużym, aby można było rybę z dodatkami zawinąć szczelnie i końce dobrze zakręcić.

3.Rybę skropić  odrobiną soku cytrynowego i oliwy, poukładać  na niej pokrojony w plasterki czosnek, obok ułożyć pokrojoną w wąskie paseczki marchew i cukinię, 3 – 4 igiełki rozmarynu , przyprawić solą  i pieprzem. Odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.

4.Zawinąć szczelnie pergamin,( można zawinąć w dwa arkusiki), pakieciki ułożyć w nagrzanym do 180 st. C piekarniku i piec rybę ok. 20 – 25 minut.

5.Wyjęte z piekarnika pakieciki ostrożnie otwierać, aby nie poparzyć się parą. Podawać z ziemniakami z wody.

Krewetki z tabasco

25 dag dużych surowych krewetek, zielone lub czerwone tabasco (może być peperoncino), ząbek czosnku, sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny

1.Krewetki bez skorupek ale z ogonkami skropić tabasco i sokiem z cytryny wymieszać z wyciśniętym czosnkiem i odstawić.

2.Wysmarować naczynie żaroodporne lub patelnię oliwą . Piec w 200 st. C 10 min. lub smażyć na patelni aż się zrumienią z wierzchu.

Tym razem tytuł nie jest zwodniczy: do wyboru do koloru!

Fot. P. Adamczewski