Bakaliowe szybkie ciasteczka
Opakowanie ciasta francuskiego,1/2 szklanki rodzynek, 3/4 szklanki orzechów włoskich,1/2 szklanki migdałów,6 łyżek płynnego miodu,1/2 łyżeczki cynamonu
1. Ciasto (jeśli jest mrożone najpierw rozmrozić) rozłożyć na lekko oprószonej mąką desce, wykroić szklanką krążki, w połowie z nich wykroić pośrodku kieliszkiem otworki.
2. Przygotować bakaliowe nadzienie: orzechy, migdały i rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć i posiekać.
3. Rozgrzać w garnuszku miód, dodać bakalie i dusić 2 minuty.
4. Na wyłożonej papierem do wypieków blaszce ułoży ć krążki bez otworu, na nich układać po trochu nadzienia, okryć krążkami z dziurką, zlepić brzegi ciasteczek.
5. Posmarować wodą wierzchy ciastek i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku około 25 minut.