Łosoś aromatyczny z patelni

Ok.1 kg łososia w dzwonkach, 2 łyżki mąki, sól, 1/2 szklanki oleju do smażenia
Na marynatę: 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 4 ząbki czosnku, skórka starta z cytryny, sok cytrynowy
Do przybrania: 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 3 łyżki drobno posiekanej cebuli

1. Łososia umyć, osuszyć, lekko posolić i pod przykryciem wstawić do lodówki na godzinę.
2. Przygotować marynatę: przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z sokiem i skórką cytrynową, imbirem i gałką oraz kolendrą
3. Posmarować kawałki ryby marynatą i odstawić znów do lodówki co najmniej na 4 godziny.
4. Wyjęte z lodówki kawałki ryby oprószyć lekko mąką i usmażyć na złocisto na rozgrzanym oleju.