Zupa ziemniaczano-dyniowa
8 szklanek rosołu (może być z kostki), 6 dużych ziemniaków, 30 dag dyni, 4 pomidory, marchew, cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki pestek z dyni, 2 liście laurowe, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki oleju, sól, pieprz
1. Posiekać czosnek i cebulę. Pokroić w kostkę marchew, ziemniaki i pomidory.
2. Rozgrzać na patelni olej i wrzucić cebulę oraz czosnek; podsmażyć, wrzucić pomidory, marchew i ziemniaki. Podsmażyć.
3. Podsmażone warzywa dodać do zagotowanego rosołu, dodać liść laurowy, doprawić solą i pieprzem, gotować 20 minut, dodać pokrojoną w kostkę dynię i jeszcze chwilę podgrzewać zupę.
4. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy, połączyć z pozostałą. Nie gotować.
5. Pestki dyniowe podsmażyć na suchej patelni i dodać do zupy.