Baba laskowa

35 dag masła, 3/4 szklanki i szklanka cukru, 8 jaj, łyżka cynamonu, 2 łyżki rumu, 1,5 szklanki mąki, 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 30 dag mielonych orzechów laskowych, szczypta soli, cukier puder do posypania
Do posmarowania formy: łyżeczka masła
Do wysypania formy: 2 łyżki tartej bułki

1. Masło utrzeć z 3/4 szklanki cukru na puszystą masę, dodając po jednym żółtku, cynamon i rum.
2. Wymieszać oba rodzaje mąki i mielone orzechy.
3. Wysmarowaną masłem i wysypana bułką formę wstawić do lodówki.
4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać ostrożnie, mieszając, mąkę i masę maślaną.
5. Przelać masę do formy.
6. W nagrzanym do 160 st. C piec babkę 60 minut.
Prawie ostudzoną wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.