Sznycle wiedeńskie

4 plastry cielęciny tzw. zadniej czyli cielęcej szynki, duże jajko,2 łyżki mąki,2 łyżki smalcu lub oliwy z łyżką klarowanego masła, sól, odrobina białego pieprzu,4 plasterki cytryny

1. Mięso umyć, osuszyć i dobrze rozbić na jednakowej grubości płat, uważając, aby nie podziurawić mięsa. Jajko ubić z łyżką wody.
2. Lekko oprószyć sznycle mąką i solą, z obu stron umoczyć w rozbitym jajku i jeszcze raz obficiej w mące.
3. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć sznycle po 4 minuty z każdej strony na złocisto.
Na zdjęciu pokazujemy najprawdziwsze wiedeńskie sznycle z podwiedeńskiej restauracji. Podają tam sznycle zawsze z porcją żurawiny lub borówki do mięsa.