Stek z pieprzem i z sosem koniakowym

2 steki z polędwicy wołowej lub rostbefu, 2 łyżeczki ziaren pieprzu, łyżka masła, 2 łyżeczki oliwy, 3 łyżki koniaku, 1/2 szklanki śmietany 30 proc., ząbek czosnku, sól

1. Zmiażdżyć pieprz wałkiem. Śmietanę ubić.
2. Steki umyć, osączyć, odciąć zbędny tłuszcz. Pokruszony pieprz wcisnąć w mięso, by je całkowicie pokrył.
3. Stopić na patelni masło z oliwą. Smażyć mięso po 6 minut z każdej strony. Przełożyć na ogrzany talerz i przykryć.
4. Wlać na patelnię koniak i odparować połowę. Dodać ubitą śmietanę i posiekany czosnek. Gotować na małym ogniu 4 minuty. Dodać sos spod mięsa. Doprawić solą do smaku.
5. Podawać steki polane sosem koniakowym.