Łosoś w papilotach
4 kawałki filetu z łososia, pół cytryny, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, po 3 – 4 igiełki rozmarynu, sól, pieprz, 4 młode marchewki, 1/2 cukinii
1. Łososia umyć, osuszyć kuchenną papierową ściereczką, usunąć ości (należy przesunąć dłonią po wewnętrznej stronie filetu, duże, łatwo wyczuwalne ości wyjąć przy pomocy dużej pęsety), ostrym nożem ostrożnie odciąć skórę.
2. Każdą porcję ryby położyć na kawałku pergaminu (papieru do wypieków) na tyle dużym, aby można było rybę z dodatkami zawinąć szczelnie i końce dobrze zakręcić.
3. Rybę skropić odrobiną soku cytrynowego i oliwy, poukładać na niej pokrojony w plasterki czosnek, obok ułożyć pokrojoną w wąskie paseczki marchew i cukinię, 3 – 4 igiełki rozmarynu , przyprawić solą i pieprzem. Odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.
4. Zawinąć szczelnie pergamin, (można zawinąć w dwa arkusiki), pakieciki ułożyć w nagrzanym do 180 st. C piekarniku i piec rybę ok. 20 – 25 minut.
5. Wyjęte z piekarnika pakieciki ostrożnie otwierać, aby nie poparzyć się parą. Podawać z ziemniakami z wody.