Kolacja na zamówienie

Bywają takie spotkania przy stole, które są urządzane na zamówienie gości. Nasi przyjaciele maja swoje ulubione dania z naszego repertuaru i od czasu do czasu domagają się właśnie takiego menu.

Najczęściej domagają się na przekąskę faszerowanej ryby w galarecie. I bez fałszywej skromności (zwłaszcza, że to nie moja zasługa) muszę stwierdzić, że się tym żądaniom nie dziwię. Też bardzo lubię tę rybę pożyczoną z kuchni żydowskiej.

Równie często zamawiane są warzywa pieczone w oliwie i śledzie w cytrynie.

Spośród zup najczęściej goście domagają się pomarańczowej lub z patatów. Obie są z imbirem i wspaniale rozgrzewają. W zimne dni nie ma nic lepszego.

Ponieważ najczęściej podawanymi daniami głównymi są włoskie specjały czyli risotto lub spaghetti w różnych wariantach, to biesiadnicy chcąc poczuć inne smaki niż te z Półwyspu Apenińskiego, najchętniej widzą dziczyznę lub drób. Może to być zając, sarna, gęś, perliczka lub kaczka.

Na sobotnią kolację, którą odbyliśmy w wąskim ośmioosobowym gronie, przymuszono mnie do zrobienia (fot. wyżej) kaczki luzowanej z orientalnymi przyprawami. A że bardzo lubimy i my to danie, tym chętniej podpiekłem i wyluzowałem dwie piękne kaczuszki.

Deser  był do wyboru: sernik na kruchym spodzie i Pavlowa z truskawkami.

Do dań podałem wino, na punkcie które ostatnio  chyba oszalałem. Wmawiam wszystkim, że pasuje ono do wszystkiego. To Primitivo di Manduria.

Ponieważ po wyjściu gości stwierdziliśmy, że na stole nic nie zostało, to chyba mogę wysnuć wniosek, że przyjęcie było udane.

 

 

 

Fot. P. Adamczewski

Kaczka dla całej rodziny

Kaczka mała lub duża, w zależności od liczby biesiadników, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, sos sojowy, oliwa, 2 – 3 ugotowane suszone grzybki lub grzyby mun, 1 – 2 słodkie papryki, sól, pieprz, ostra przyprawa (chili, cayenna), 3 łyżki rzymskiego mielonego kminu, 10 łyżeczek cukru, garść rodzynków, tyle samo orzechów lub migdałów albo 1 łyżka wiórków kokosowych

1.Kaczkę sprawić, posolić i upiec w piekarniku bez tłuszczu: najpierw bez przykrycia na większym ogniu, pod przykryciem na wolnym. Całość pieczenia powinna trwać do1 godz.

2.Kaczkę po wystygnięciu (może być niedopieczona) wyluzować, czyli wyjąć z niej kości, a mięso pokroić w kawałki wielkości połowy pudełka zapałek. Jeśli mięso jest bardzo miękkie, samo się podzieli na drobniejsze jeszcze kawałeczki.

3.Na dużej patelni rozgrzać oliwę, poddusić w nim pokrojoną drobno cebulę, pokrojone ( wcześniej namoczone) grzybki, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać rozdrobnione mięso, wlać sos sojowy, wsypać cukier, ostrą przyprawę, mielony kmin rzymski, rodzynki, migdały i razem poddusić.

4.Potrawę tę podaje się z ugotowanym na sypko ryżem albo z makaronem sojowym lub ryżowym.