Imbirowa potrawka z kurczaka
50 dag filetów z piersi kurczaka, 3 łyżki oleju, puszka krojonych pomidorów, duży liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 3 duże ząbki czosnku, czosnku, 4 cm korzenia imbiru, mała czerwona papryczka chili, 2 kwaśne jabłka, 8 suszonych moreli, szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki) pieprz, sól
1. Pokroić mięso z kostkę wielkości połowy pudełka zapałek, posypać mąką.
2. Rozgrzać olej i obsmażyć kawałki kurczaka na złoto.
3. Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir pokroić w jak najcieńsze plasterki.
4. Czosnek i imbir oraz pomidory z puszki dodać do mięsa wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim i papryczką w całości. Dusić około 15 minut na niewielkim ogniu, pod przykryciem.
5. Jabłka obrać, pokroić w plasterki, morele umyć i osuszyć, dodać do mięsa, wlać szklankę bulionu i dalej dusić pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem.
Najlepiej smakuje z ryżem na sypko.