Jeszcze jest pora na grzybobranie

W lesie wokół mojego domu a także w całej gminie Zatory, pełno grzybiarzy. Zbierają głównie gąski ale i podgrzybki się zdarzają. Tak jest ta jesień. Slow Food więc zdążył jeszcze przed zimą. Oto treść zaproszenia na przyszłotygodniową sobotę:
Kulinarna Akcja Bezpośrednia! 
czyli Warszawskie Convivium Slow Food zaprasza na jesienne spotkanie – tematem będą
GRZYBY (na fot. suszone borowiki)

Czy jadalny jest fioletowy grzyb? Trują i straszą, czy radują i fantastycznie smakują?
Jak jest tam, gdzie rosną grzyby?
Jak i co zbierać, gdzie kupować i dlaczego można się ich nie bać. Czy grzyby też można oszukać?
Spróbujemy fioletowych gąsówek i białych purchawek, dowiemy się jak suszyć, mrozić i przetwarzać leśne grzyby.
O grzybach opowiedzą Marta Wrzosek z Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, Waldemar Tomaszewski prezes Las-Bór, Marcin Kręglicki restaurator oraz Piotr Adamczewski miłosnik grzybów.
Po spotkaniu grzybowy kiermasz.

Termin: sobota 24 listopada, godzina 11.00
Miejsce: Restauracja Qchnia Artystyczna w Zamku Ujazdowskim, ul.Jazdów 2 w Warszawie
(dojazd ulicą na tyłach Placu na Rozdrożu, parking przy Centrum Sztuki Współczesnej w Zamku Ujazdowskim)
Wstęp: 10 zł, Członkowie Slow Food – 5 zł

UWAGA FILM – po imprezie zapraszamy na przedpremierowy seans filmu,
nad którym Slow Food Warszawa objęło oficjalny patronat
„Tam, gdzie rosną grzyby”
Reż. Jason Cortlund, Julia Halperin; Polska / USA 2012; 93min
Miejsce: Kino.LAB w Zamku Ujazdowskim
Seanse: sobota, 24 listopada godz. 14:00 (tuż po KAB) lub 19:20
bilety na seans w cenie 10zł (!) – tylko dla uczestników Kulinarnej Akcji Bezpośredniej (Fot. P. Adamczewski)