Suflet czekoladowy z malinowym sosem
2 tabliczki gorzkiej czekolady, 5 żółtek i 6 białek, 1/2 szklanki brązowego cukru, 2 szklanki śmietany 36-proc., maleńka filiżaneczka espresso
Do wysmarowania foremek do sufletów tzw. sufletówek: łyżka masła; do ich wysypania: łyżka mąki
Na sos: 30 dag świeżych lub mrożonych malin, skórka z jednej średniej cytryny, sok z całej pomarańczy, 2 łyżki brązowego cukru, pół łyżeczki kardamonu
Do przybrania: kilka listków mięty
1. Połamać tabliczki czekoladowe i rozpuścić w miseczce umieszczonej w większym naczyniu z gorącą wodą. Połączyć z masłem i śmietaną oraz kawą. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
2. Utrzeć żółtka na jasną puszystą masę z cukrem.
3. Połączyć masę czekoladową z jajeczną. Starannie wymieszać.
4. Ubić bardzo sztywną pianę z białek, powoli, po kilka łyżek dodawać do połączonych poprzednio obu mas i po delikatnym wymieszaniu nakładać do posmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek do 3/4 ich wysokości.
5. W piekarniku nagrzanym do 190 st. C piec 20 minut.
6. Maliny i pozostałe składniki umieścić w płaskim rondelku i podgrzewać, aż maliny się rozpadną, przetrzeć sos przez sito, polać suflety.