Szynka świąteczna
Ok. 2 kg wieprzowej szynki, 3 duże ząbki czosnku, łyżeczka ziół prowansalskich,1/2 szklanki oliwy z oliwek, sól, pieprz
1. Mięso umyć, wytrzeć kuchenną papierową ściereczką.
2. Z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku, ziół prowansalskich, solą i pieprzem przygotować marynatę mieszając ją starannie w kubeczku.
3. Marynatą posmarować mięso i odłożyć pod przykryciem na całą noc do lodówki.
3. Nagrzać piekarnik do 200 st. C i umieścić w nim pieczeń w brytfannie, najpierw na 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 st. C i piec mięso, polewając je bardzo często wytworzonym sosem (gdyby go brakowało dolać kilka łyżek wody).
4. Po 2 godzinach pieczenia spróbować , czy mięso jest miękkie – jeśli nie – piec jeszcze kwadrans.