Śliwki w cieście

Szklanka mąki, 2 łyżki cukru, kilka łyżek ciepłego wina (może być domowe), piana z 3 białek,1/2 kg śliwek, kostka smalcu do smażenia, cukier puder po posypywania

1. Mąkę cukier i wino wymieszać, ostrożnie mieszając dodać ubitą sztywną pianę. Ciasto powinno być gładkie.
2. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki.
3. Rozgrzać smalec w głębokiej patelni.
4. Śliwki maczać w cieście (najpraktyczniej nabijać śliwki na długi patyczek do szaszłyków i maczać je w cieście, po czym ostrożnie wkładać do wrzącego smalcu; można pomagać sobie drugim patyczkiem) i smażyć, jak pączki w gorącym smalcu. Wyjmować długim widelcem, układać na złożonym kilkakrotnie kuchennym papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypywać cukrem pudrem przez sitko.
Podawać na ciepło.