Grzybowe żniwa

Narzekałem, że słabo rosną w tym roku grzyby w moim lesie. I podziałało. W ostatnich dniach sypnęło borowikami, kozakami, podgrzybkami. Tylko jeszcze mało maślaków. Zwłaszcza tych pomarańczowych rosnących pod modrzewiami. Zbieramy codziennie tyle, że suszarka jest całkiem zapełniona. I tylko rywalizujemy kto przyniesie do domu najpiękniejszego grzyba.


W minioną niedzielę największe i zdrowe borowiki znalazł Kuba i jego przyjaciel Maciek. Rosły przy samym miejscu na ognisko, a oni właśnie szykowali się do pieczenia mięsa na ruszcie. Gdy zaczęli wyrywać starą i suchą trawę wokół kamiennego kręgu to ujrzeli te cuda, które i wy możecie podziwiać.       Fot. P. Adamczewski
Nie tracąc czasu zabieram się do grzybowej roboty a wszystkim polecam, któryś z tych przepisów.

Grzyby  po francusku

Ok. pół kg mieszanych grzybów leśnych, cebula lub 2 dymki,2 łyżki masła,  pół szklanki pokrojonej  w cienkie paski pieczeni lub kiełbasy , szklanka startego  na grubej jarzynowej tarce żółtego sera
Na sos: 4 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, sól, pieprz, szczypta suszonego tymianku, żółtko

1.Grzyby oczyścić, pokroić. Cebulę posiekać  drobno i zeszklić  na maśle, dodać grzyby i usmażyć.
2.Przygotować  sos: roztopić  masło, dodać mąkę,  a kiedy spieni się i zbieleje  wlać  mleko i mieszając doprowadzić sos do zgęstnienia doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Lekko ostudzić  sos, wymieszać  z żółtkiem.
3.Wymieszać grzyby z pokrojonym mięsem i startym serem, ułożyć  w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem.
4.Nagrzać piekarnik do temperatury  180 st C i zapiekać 30 minut.
Grzyby w winie
40 dag borowików, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 1 posiekana mała cebula, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól, czarny pieprz
1.Oczyszczone i umyte grzyby drobno pokroić.
2.Rozgrzać oliwę w garnku i podsmażyć czosnek, cebule i łyżeczke natki z pietruszki. Czosnek wyjąć. Włożyć grzyby, posolić i dodać pieprzu.
3.Smażyć 5 minut. Podlać winem. Smażyć aż do wyparowania wina.
4.Dodać przecier pomidorowy, ponownie posolić do smaku i gotować jeszcze 10 minut. Podawać posypane natką pietruszki.

Smacznego!