Schab karkowy w ziołach
Ok. 1kg chudego schabu karkowego, 1, 5 łyżeczki suszonej szałwii, łyżeczka suszonego tymianku, łyżeczka suszonego oregano, łyżka siekanej zielonej pietruszki, 3 ząbki czosnku, łyżka startej skórki cytrynowej, 6 łyżek oliwy, szklanka bulionu warzywnego z kostki, sól, grubo mielony pieprz, sól
1. Mięso umyć, wytrzeć kuchenną papierową ściereczką, natrzeć solą i pieprzem. owinięte w folię włożyć do lodówki na 2 godziny.
2. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, dodać 4 łyżki oliwy, skórkę z cytryny, szałwię oraz oregano, tymianek i zieloną pietruszkę, wymieszać.
3. Mieso obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej pozostałej oliwie, przełożyć do brytfanny. Wierzch mięsa posmarować ziołowo oliwną mieszanką, do brytfanny wlać bulion.
4. Piec w temperaturze 180 st. C 1 godzinę i 3 kwadranse.