Zrazy po nelsońsku

Ok. 60 dag polędwicy wołowej, 8 dużych ziemniaków, duża cebula, łyżka mąki, 2 łyżki oleju lub po połowie z masłem, 5-6 suszonych grzybów, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz

1. Umyte suszone grzyby zalać 3 szklankami wody i ugotować, wyjąć grzyby i odparować płyn aby pozostało około ? szklanki. Grzyby pokroić w paski.
2. Poledwicę pokroić w plasterki, mniej więcej 2 centymetrowej grubości. Lekko zbić tłuczkiem, na grubość 1 cm, lekko posypać solą i pieprzem.
3. Ziemniaki obrać, pokroić w grube półplasterki, zalać osoloną wrzącą wodą i ugotować na wpół miękko. Odcedzić.
4. Obrumienić mięso na mieszance oleju z masłem lub na oleju.
5. Na pozostałym na patelni tłuszczu lekko podsmażyć pokrojoną w talarki cebulę.
6. Ułożyć w naczyniu do zapiekania warstwami ziemniaki, mięso i cebulę, każdą warstwę posypywać pokrojonymi grzybami, solą i pieprzem. Zalać wywarem z grzybów wymieszanym ze śmietaną odrobiną soli i pieprzu.
7. Pod przykryciem zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 15 minut.