Zapiekanka z kaszy i wątróbki

2 suszone borowiki, pół szklanki mleka, czubata szklanka kaszy perłowej, 40 dag wątróbki drobiowej, 2 cebule, 2 żółtka, szklanka śmietany 30-proc., po łyżce masła i tartej bułki do naczynia do zapiekania, sól, pieprz, szczypta majeranku, 2 łyżki oleju

1. Grzyby zalać mlekiem i wodą (po pół szklanki) , ugotować; grzyby wyjąć i ostudzić.
2. Do wywaru z grzybów dolać tyle wody, aby uzupełnić ilość płynu do 2 szklanek, lekko posolić, wsypać kaszę i gotować, aż wchłonie cały płyn.
3. Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, zdjąć z patelni, podsmażyć pokrojoną na kawałki wątróbkę, dodać do niej z powrotem cebulę i razem podsmażać 5 minut, posypać solą i pieprzem oraz majerankiem.
4. Kaszę wymieszać z podsmażoną wątróbką, śmietaną wymieszaną z żółtkami, doprawić do smaku solą i pieprzem,.
5. Naczynie do zapiekania posmarować masłem, wysypać tartą bułką, przełożyć kaszę i w nagrzanym do 180 st. C piekarniku zapiekać 25 minut.