Babka majonezowa

Na ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka, ? szklanki (15 dag) majonezu, 5 kropli aromatu rumowego
Do posmarowani formy: łyżeczka masła
Do wysypania formy: ? szklanki pokruszonych herbatników
Na cukier: 2/3 szklanki cukru pudru łyżka kawy rozpuszczalnej, 3 łyżki mleka

1. Ubić pianę z białek; kiedy jest bardzo sztywna dodawać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie spadać z trzepaczki płatami.
2. Do piany dodać rozmącone żółtka,
3. Wymieszać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia.
4. Do piany z żółtkami dodawać naprzemiennie mąki i majonez, delikatnie mieszając.
5. Formę (najlepiej podłużną) natłuścić, posypać pokruszonymi herbatnikami i przełożyć do niej ciasto.
6. W piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C piec ciasto 40 minut.
7. Po upieczeniu ciasta przygotować lukier: cukier puder ucierać z kawą i gorącym mlekiem, aż powstanie jednorodna masa.
8. Lukrem od razu smarować lekko ostudzone ciasto.