Kotlety wieprzowe o nowym smaku
Ok. 60 dag wieprzowiny od szynki lub chudego schaby karkowego, 2 łyżki mąki, 2 jaja, 2 łyżki posiekanych jak najdrobniej orzechów, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, łyżka majeranku, pieprz, sól, 1/2 szklanki oleju do smażenia
1. Mięso umyć, wytrzeć kuchennym papierowym ręcznikiem, pokroić na cienkie kotlety, które leciutko rozbić tłuczkiem.
2. Kotlety posypać obu stron leciutko pieprzem i solą, obtoczyć w mące.
3. Rozgrzać na szerokiej patelni olej.
3. Rozbić w głębszym talerzu jaja, dodać posiekany szczypior, zieloną pietruszkę, majeranek i posiekane orzechy, obtaczać mięso i smażyć na wolnym ogniu po około 5-6 minut z każdej strony.