Pieczarki w aromatycznym sosie
? kg pieczarek (najlepiej, aby były dość małe, jednakowej wielkości), 4 łyżki oliwy, 5 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, gałązka rozmarynu, gałązka bazylii, gałązka tymianku(lub, jeśli używamy ziół suszonych ,po sporej szczypcie), 1/2 cytryny, 2 łyżki mąki, sól, pieprz
1. Pieczarki oczyścić, wysuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem, skropić sokiem cytrynowym.
2. Po kilku minutach przełożyć pieczarki do garnka, zalać wrzącą wodą w takiej ilości, aby pokryła grzyby, dodać oliwę oraz pieprz, ziele, sól .
3. Kiedy grzyby zmiękną przełożyć je na salaterkę, do pozostałego wywaru dodać rozmieszaną z 4 łyżkami wody mąkę oraz posiekane (lub jeśli są suszone ?roztarte) zioła.
4. Sosem polać pieczarki. Podawać z ryżem lub ziemniakami z wody.