Filet indyczy zapiekany w sosie morelowym

Filet indyczy o wadze ok. 70-80 dag,20 dag suszonych moreli, duża cebula, 2 łyżki masła, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz, 2 łyżki soku cytrynowego

1. Filet umyć, osuszyć kuchenną papierową ściereczką, posypać pieprzem i solą, skropić sokiem cytrynowym, włożyć do żaroodpornego naczynia i odstawić.
2. Kilka moreli (5-6) zalać ciepłą wodą i pozostawić aby się lekko namoczyły.
3. Posiekać dość drobno cebulę, zeszklić na maśle, do++dać pokrojone uprzednio namoczone morele, dodać ok.1/2 szklanki wody i gotować sos kilka minut,po czym zmiksować doprawiając solą i pieprzem.
4. Sosem zalać leżące w naczyniu żaroodpornym mięso, dodać pozostawione w całości morele i wstawić pod przykryciem do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Piec mięso koło 50-60 minut.
Uwaga, dla nadania pieczeni nieco bardziej wyrazistego smaku można mięso posypać zarówno solą, jak pokruszoną drobiową kostka rosołową