Drożdżowy przekładaniec z konfiturami

1 kg mąki, 10 dag drożdży, 10 żółtek, 20 dag masła, 3/4 szklanki cukru, 3 szklanki mleka, 2 szklanki dowolnych lub kilku rodzajów konfitur, szczypta soli
Do posmarowania blaszki: łyżka masła
Do posmarowania wierzchu ciasta: jajko

1. Rozetrzeć drożdże z 2 łyżkami cukru, 4 łyżkami mąki i ? szklanki podgrzanego mleka, odstawić w ciepłym miejscu.
2. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Masło rozpuścić.
3. Do pozostałej mąki wysypanej do sporej miseczki dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka oraz masło i wyrobić ciasto, najlepiej ręcznie . Powinno odstawać od dłoni. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Blaszkę posmarować masłem.
5. Wałkować każdą część ciasta na centymetrowej grubości placek, smarować konfiturą, po czym nakładać kolejny rozwałkowany placek. Odstawić ciasto do wyrośnięcia.
6. Wyrośnięte ciasto nakłuć w kilku miejscach, posmarować wierzch rozbitym jajkiem i piec około 50 minut w temperaturze 180 st . C. Jeśli się nadmiernie rumieni-okryć arkuszem folii aluminiowej.