Szybkie kotlety fasolowe

2 puszki konserwowej fasoli (białej, czerwonej, jasia lub canellini), 2 świeże kajzerki, 1- 2 łyżki siekanej klendry, 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, sól, pieprz do smaku
Do smażenia: olej ,najlepiej ryżowy
Jako dodatek: sos tzatziki gotowy lub przygotowany ze szklanki jogurtu naturalnego,2 ząbków czosnku, siekanego koperku i, startego na tarce zielonego ogórka

1. Kajzerki pokroić na kawałki i umieścić w kielichu blendera, zmiksować.
2. Odcedzić możliwie dokładnie fasolki z puszki, przełożyć do blendera i zmiksować ponownie, doprawić solą, pieprzem, mielonym kminem rzymskim i siekaną kolendrą.
3. Formować owalne małe kotleciki ,smażyć na rozgrzanym oleju na złocisto z obu stron.
Podawać gorące z sosem tzatziki w osobnej miseczce.