Kasza piknikowa

2 torebki kaszy gryczanej do gotowania, łyżka oliwy z oliwek, pół szklanki suszonych żurawin, łyżka soku cytrynowego, 2 łyżki obranych z łupinek orzeszków pistacjowych, 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki, spora szczypta pieprzu i ew. do smaku sól

1. Orzeszki wysypać na patelnię i chwilę podgrzewać, aby stały się chrupkie a nawet lekko ozłociły. Posiekać grubo.
2. Ugotować kaszę według przepisu na opakowaniu, odsączyć szybko i po rozcięciu woreczków przesypać gorącą kaszę do dużej salaterki, dodać żurawiny i dostawić przykryciem na 5 minut.
3. Zdjąć pokrywkę, dodać oliwę ,wymieszać i dalej studzić kaszę od czasu do czasu mieszając.
4. Dodać sok cytrynowy, siekaną zieloną pietruszkę oraz siekane orzeszki. Wymieszać.
To doskonałe danie na piknik. Wystarczy przełożyć kaszę do pojemnika, nie musi być ani odgrzewana ani schłodzona. W każdej temperaturze smakuje doskonale. Może stanowić samoistne danie lub świetne dopełnienie warzywnego lub mięsnego czy rybnego piknikowego menu.