Kasza kukurydziana z grzybami
2 szklanki kaszy kukurydzianej, najlepiej błyskawicznej, 6 szklanek rosołu warzywnego, szklanka startego parmezanu, ok.50 dag leśnych grzybów lub pieczarek, 2 łyżki oleju, sól, pieprz do smaku
1. Przygotować grzyby wycierając dokładnie wilgotną ściereczką lub myjąc szybko pod bieżącą wodę po czym od razu wycierać. Pokroić grzyby w plasterki.
2. Zagotować bulion, wsypując powoli kaszę mieszając doprowadzić do powstania gęstej masy, którą pozostawić jeszcze chwilę w garnku po zestawieniu z ognia. Dodać starty parmezan i wymieszać energicznie.
3. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć plasterki grzybów, wrzucając po trochu, aby się smażyły a nie dusiły, lekko doprawić podczas smażenia solą i pieprzem.
4. Ugotowaną kaszę(polentę) rozłożyć na półmisku, na wierzchu równo rozłożyć usmażone grzyby. Od razu podawać.