Zapiekanka z wędzonym piklingiem
1 kg ugotowanych w skórce ziemiaków, 3 cebule, 2 łyżki masła, łyżka oleju, 2 wędzone piklingi(lub makrele), 3 jajka, sól, pieprz, spora szczypta startej gałki muszkatołowej, 1/2 szklanki startego żółtego sera
1. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry.
2. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na mieszance masła i oleju na złocisto. 3. Wędzone ryby obrać ze skóry i ości, podzielić na kawałki.
3. Wymieszać ziemniaki z podsmażoną cebulą, solą, pieprzem i gałką muszkatołową chwilę smażyć na patelni(powinna być przystosowana do wstawienia do piekarnika), aby ziemniaki mocno się zagrzały.
4. Na wierzchu zapiekanki poukładać kawałki ryb.
5. Jajka ubić widelcem do zupełnego połączenia się żółtek i białek, polać zapiekankę, posypać tartym serem.
6. W piekarniku nagrzanym do 175 st. C zapiekać około20-25 minut.