Babka ziemniaczana z grzybami
1,5 kg ziemniaków, 4 cebule, 40-50 dag grzybów (poza sezonem mogą być mrożone), 3 jaja, 4 łyżki oleju, 4 łyżki tartej bułki, 3 łyżeczki majeranku, spora szczypta startej gałki muszkatołowej, sól, pieprz
Do wysmarowania foremek: 2 łyżki masła
1. Ziemniaki obrać, połowę zetrzeć na drobnej tarce, drugą połowę na grubej jarzynowej. Wymieszać.
2. Grzyby oczyścić, posiekać, podsmażyć na oleju wraz z posiekaną cebulą. Kiedy odparuje sok – dodać do ziemniaków wraz jajami, bułką tartą, majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
3. Foremki keksowe posmarować masłem, wysypać tartą bułką i ponakładać do 2/3 wysokości masę ziemniaczaną.
4. Piec godzinę w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 st. C. Podawać na gorąco. Można babę odgrzewać.