Klops letni
25 dag mielonego mięsa z indyka, co najmniej 25 dag leśnych grzybów, cebula, łyżka masła, 2 jajka, 3 podsuszone kajzerki łyżka siekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, 3 łyżki kwaśnej śmietany
Do uformowania klopsa: 3 łyżki tartej bułki
1. Grzyby oczyścić, posiekać; rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę oraz przygotowane grzyby. Udusić doprawiając solą i pieprzem.
2. Bułki namoczyć, odcisnąć z wody.
3. Odciśnięte bułki oraz uduszone grzyby rozdrobnić lub zmielić.
4. Wymieszać mielone mięso z grzybami i bułkami oraz surowymi jajkami i siekaną zieloną pietruszką, solą i pieprzem.
5. Na wysypanej tartą bułką desce kuchennej uformować klops, który umieścić w brytfannie i piec polewając wytwarzającym się sosem lub kilkoma łyżkami wody. Upieczony klops polać śmietaną i chwilę jeszcze zapiekać.