Ziemniaczane bliny z łososiem

4-6 dużych ziemniaków, małe jajko, 3 łyżki oleju, 4 płaskie łyżki mąki, 2 łyżki śmietany, 10 dag wędzonego łososia, łyżeczka posiekanego koperku, sól, pieprz, skrojona cieniutko skórka z połowy cytryny

1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce i odstawić na chwilę w sitku, aby odsączyć jak najwięcej płynu, można naciskając łyżką odcisnąć go dokładniej.
2. Do startych ziemniaków dodać mąkę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać.
3. Rozgrzewać na patelni po trochu oleju i smażyć cienkie placuszki owalnego kształtu.
4. Na każdym ziemniaczanym blinie układać odrobinę śmietany , kawałeczek łososia, starą skórkę cytrynową i szczyptę posiekanego koperku.