Pyszny ryż obiadowy

45 dag ryżu, 5 dość dużych pomidorów, 2 średnie cebule, łyżka posiekanego świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, ? łyżeczki kurkumy, ? łyżeczki ostrej papryki w proszku, świeża papryczka chili, 3 łyżki oleju, 2 szklanki wody, sól

1. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w krążki cebulę, lekko zrumienić, dodać imbir, kurkumę i ostrą paprykę, zmniejszyć ogień i dodać jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Po chwili dodać pokrojone na cząstki pomidory i dusić chwilę wszystko razem.
3. Do garnka dodać ryż, wymieszać, wlać 2 szklanki wody, dodać sól, pokrojoną na ćwiartki papryczkę chili i dusić wszystko razem pod przykrywą do miękkości.