Żeberka po prowansalsku

1,5 kg chudych a mięsistych żeberek wieprzowych, sól, pieprz, wąska średnia cukinia, 5 średnich cebul, strąk czerwonej słodkiej papryki, puszka krojonych pomidorów w soku, cała główka czosnku, po sporej szczypcie tymianku i estragonu, sól, pieprz, 2 – 3 łyżki oleju

1. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki z jednym żeberkiem.
2. Cukinię obrać, pokroić w kostkę, cebulę po obraniu pokroić w piórka, paprykę po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w paseczki.
3. Pomidory rozgnieść i wymieszać z sokiem przy pomocy widelca.
4. Czosnek podzielić na ząbki i obrać ze skórek pozostawiając w całości.
5. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim porcje żeberek ze wszystkich stron, przełożyć do żaroodpornego naczynia,
6. Do mięsa dodać pokrojone warzywa, doprawić solą, pieprzem, estragonem i tymiankiem, wlać ? szklanki wody i w nagrzanym do 180 st. C piekarniku piec potrawę około 45 minut.