Babka pasiak

5 jajek, 2,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, szklanka oleju, 3 łyżki kakao, szklanka mineralnej wody gazowanej
Do posmarowania formy: łyżka masła

1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wymieszaną z proszkiem mąkę, wymieszać, dodać wodę gazowaną i olej, znów wymieszać.
2. Ubić pianę z białek, dodać , delikatnie mieszając, do ciasta.
3. Ciasto podzielić na połowy: do jednej dodać kakao, do drugiej połowy ciasta dodać 3 łyżki mąki i starannie wymieszać.
4. Posmarować lekko masłem formę babkową i wlewać po 2 – 3 łyżki obu ciast na przemiennie.
5. Piec babkę w temperaturze 180 st. C około 50 minut.
6. Można babkę posypać cukrem pudrem.