Zupa z porów po francusku

2 duże pory, kopiasta łyżka masła,5 szklanek bulionu drobiowego z kostki,4 ziemniaki,4 parówki, łyżka oliwy z oliwek, ? szklanki śmietany 12-proc. , łyżeczka mąki, sól, pieprz, ew. do smaku przyprawa maggi, po łyżce siekanej zielonej pietruszki, bazylii, koperku i szczypiorku

1. Pory oczyścić usuwając uszkodzone liście, pokroić w krążki i poddusić na maśle, wlać gorący bulion, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować , aż ziemniaki będą prawie miękkie.
2. Parówki po zdjęciu osłonek pokroić w krążki, podsmażyć na oliwie i dodać do gotującej się zupy.
3. Kiedy ziemniaki są już miękkie dodać wymieszaną z mąką śmietanę, zagotować doprawiając przyprawą maggi, solą, pieprzem.
Podawać zupę posypaną mieszanką zielenin.