Ziemniaczana zupa wiosenna
4 duże ziemniaki,4 szklanki bulionu drobiowego z kostki,2 pęczki rzodkiewek,łyżka masła,1/2 szklanki śmietany 18-proc.,sól,pieprzłyżka siekanego koperku i spora szczypta kiełków rzodkiewki lub lucerny
1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do gorącego bulionu, zagotować.
2. Rzodkiewki umyć, odciąć cienkie korzonki, wraz z mniejszymi listkami pokroić drobno.
3. Na rozgrzanym maśle poddusić przygotowane rzodkiewki i dodać do zagotowanego bulionu z ziemniakami. Gotować ,aż ziemniaki będą miękkie.
4. Do kubka ze śmietaną wlać 3-4 łyżki gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka, doprawić zupę solą i pieprzem.
Podawać zupę posypaną kiełkami i siekanym koperkiem.