Migdałowiec

30 dag mielonych migdałów (można kupić gotowe lub zemleć w specjalnym młynku do migdałów), 1 i 1/3 szklanki mąki, 10 dag masła, 1 i ? szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka
Do posypania ciasta: 2 łyżki cukru pudru
Do wysmarowania formy: łyżka masła, do jej wysypania: łyżka tartej bułki

1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać, dodać mielone migdały i wymieszać razem.
2. Jajka ucierać z cukrem stopniowo wlewając roztopione i lekko ostudzone masło.
3. Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem i migdałami. Starannie wymieszać.
4. Wylać ciasto do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy.
5. W piekarniku nagrzanym do 180 st. C piec około 30 minut.
6. Lekko ostudzone ciasto posypać przez sitko równą warstwą cukru pudru.