Gulasz z kaszą i warzywami
70 dag wołowiny bez kości,2 cebule,2 marchwie,4 szklanki bulionu wołowego z kostki,3 łyżki oliwy lub oleju,25 dag pieczarek, średni seler,2 woreczki do gotowania kaszy jęczmiennej perłowej, sól, pieprz
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki, cebulę posiekać, marchew obrać, pokroić na plasterki.
2. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzać olej lub oliwę, dodać mięso i podsmażyć ze wszystkich stron, dodać posiekaną cebulę i pokrojoną marchew, podsmażać jeszcze chwilę.
3. Do mięsa z warzywami dodać bulion i dusić pod przykryciem na małym ogniu.
4. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Seler pokroić w kostkę taką, jak na jarzynową sałatkę. Pieczarki pokroić na ćwiartki.
5. Kiedy mięso jest miękkie dodać kaszę, pieczarki i seler, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować jeszcze wszystko razem około 10 minut.