Schab z daktylami

75 dag schabu bez kości, 10 dag daktyli bez pestek, 2 łyżki suszonych żurawin, łyżka posiekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 2 łyżki oleju z pestek winogron

1. Schab umyć, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem, pokroić na cienkie plasterki, rozbić je tłuczkiem, posypać z obu stron solą i pieprzem.
2. Odłożyć tyle daktyli, ile przygotowaliśmy kotletów. Pozostałe posiekać, z kilkoma łyżkami wody podgotować w garnuszku przez 5 minut, dodać żurawiny i doprawić pieprzem.
3. Każdy kotlet posmarować daktylami z żurawiną, ułożyć daktyl w całości, zwinąć mięso w rulon, obwiązać bawełnianą nicią. Lekko oprószyć mąką
4. Rulony obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, dodać masło i pod przykryciem dusić jeszcze 10 minut.