Krupnik z boczniakami
? szklanki pęczaku, łyżka masła, strąk czerwonej i strąk żółtej papryki, 2 małe cukinie, 25 dag boczniaków, 6 szklanek bulionu warzywnego z kostki, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki
1. Opłukaną kaszę zalać 2 szklankami osolonego wrzątku, dodać łyżkę masła i gotować, aż kasza wchłonie płyn.
2. Papryki umyć, pokroić w niedużą kostkę, cukinię pokroić w plastry, boczniaki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
3. Do garnka z kaszą dodać pokrojone warzywa i grzyby, wlać gorący bulion, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową, pod przykryciem gotować 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Podając posypywać każdą porcję siekaną zieloną pietruszką.