Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

17.02.2012
piątek

Bliny ziemniaczane

17 lutego 2012, piątek,

10 dużych ziemniaków, szklanka pszennej mąki razowej ,5 dag drożdży, łyżka mąki pszennej, sól, olej lub oliwa do smażenia
Jako dodatek: kwaśna śmietana

1. Pokruszyć drożdże dodać łyżkę mąki i w kubeczku zalać szklanką letniej wody, wymieszać i ustawić na godzinę w ciepłym miejscu.
2. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, dodać mąkę razową, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto dokładnie i pod przykryciem(najlepiej lnianą ściereczką) odstawić również w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
3. Na patelni rozgrzewać po łyżce oliwę lub olej i chochelką nakładać owalne placuszki. Smażyć z obu stron na złoto.

Podawać z kwaśną śmietaną.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop