Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

17.02.2012
piątek

Biszkopt keksowy

17 lutego 2012, piątek,

4 jajka, 4 łyżki cukru, 6 łyżek pszennej mąki, 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej, posiekane figi i daktyle, rodzynki, słupki migdałów, posiekane niezbyt drobno orzechy włoskie, smażona w cukrze drobno posiekana skórka pomarańczowa, łącznie ok. 2 szklanek rozdrobnionych bakalii, 2 dodatkowe łyżki mąki do posypania bakalii

1. Wbić jajka do miski i wraz z cukrem ubijać przez 30 minut na bardzo pulchną masę.
2. Wsypując po łyżce dodać całą mąkę starannie lecz lekko mieszając. Dodać wymieszane z mąką bakalie i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
3. Dwie wąskie foremki tzw. cwibakówki wyłożyć papierem do wypieków, przełożyć do nich ciasto.
4. W nagrzanym do temperatury 150 – 160 st. C piekarniku piec keksy, aż nabiorą złocistego koloru na wierzchu.
5. Wyjmować z foremek dopiero po zupełnym wystygnięciu.
Przechowywać owinięte w pergamin, aby nie obsychały.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop