Biszkopt keksowy
4 jajka, 4 łyżki cukru, 6 łyżek pszennej mąki, 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej, posiekane figi i daktyle, rodzynki, słupki migdałów, posiekane niezbyt drobno orzechy włoskie, smażona w cukrze drobno posiekana skórka pomarańczowa, łącznie ok. 2 szklanek rozdrobnionych bakalii, 2 dodatkowe łyżki mąki do posypania bakalii
1. Wbić jajka do miski i wraz z cukrem ubijać przez 30 minut na bardzo pulchną masę.
2. Wsypując po łyżce dodać całą mąkę starannie lecz lekko mieszając. Dodać wymieszane z mąką bakalie i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
3. Dwie wąskie foremki tzw. cwibakówki wyłożyć papierem do wypieków, przełożyć do nich ciasto.
4. W nagrzanym do temperatury 150 – 160 st. C piekarniku piec keksy, aż nabiorą złocistego koloru na wierzchu.
5. Wyjmować z foremek dopiero po zupełnym wystygnięciu.
Przechowywać owinięte w pergamin, aby nie obsychały.