Zupa warzywna ze skwarkami

Cebula,2 ząbki czosnku,3/4 szklanki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku, 2 łyżki oliwy, 4 wąskie marchewki, łodyżka selera naciowego,3 listki kapusty, szklanka mrożonego groszku, 4 szklanki bulionu z kostki lub rosołu. Jako dodatek: szklanka ugotowanego drobnego makaronu

1. Pokroić obraną marchew w cienkie plasterki, selerową łodygę w drobną kostkę , liście kapusty w wąskie paski. Cebulę i czosnek posiekać.
2. Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę z czosnkiem oraz kostki boczku. Chwilę smażyć, dodać groszek, marchewkę, seler i kapustę, po chwili wlać bulion lub rosół i gotować 15 minut na małym ogniu.
3. Do zupy dodać makaron, zagrzać raz jeszcze i podawać.