Wątróbka w kaparach

50 dag cielęcej wątróbki,3 łyżki odsączonych z zalewy kaparów,3/4 szklanki śmietany 30-proc., ? szklanki wytrawnego białego wina,4-6 plasterków boczku wędzonego lub bekonu,4 łyżki oliwy,4 łyżki masła,3 łyżki mąki, sól, pieprz

1. Plastry boczku ułożyć na suchej blaszce upiec w piekarniku w temperaturze 190 st. C. Powinny stać się chrupkie i zrumienione.
2. Pokroić wątróbkę na plasterki, każdy posypać lekko mąką. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, podsmażyć wątróbkę po 1,5 minuty z każdej strony, po czym wlać białe wino i pod przykryciem dusić 3 minuty.
3. Doprawić wątróbkę solą i pieprzem, dodać śmietanę i kapary i dusić kolejne 2 minuty.