Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

10.02.2012
piątek

Wątróbka w kaparach

10 lutego 2012, piątek,

50 dag cielęcej wątróbki,3 łyżki odsączonych z zalewy kaparów,3/4 szklanki śmietany 30-proc., ? szklanki wytrawnego białego wina,4-6 plasterków boczku wędzonego lub bekonu,4 łyżki oliwy,4 łyżki masła,3 łyżki mąki, sól, pieprz

1. Plastry boczku ułożyć na suchej blaszce upiec w piekarniku w temperaturze 190 st. C. Powinny stać się chrupkie i zrumienione.
2. Pokroić wątróbkę na plasterki, każdy posypać lekko mąką. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, podsmażyć wątróbkę po 1,5 minuty z każdej strony, po czym wlać białe wino i pod przykryciem dusić 3 minuty.
3. Doprawić wątróbkę solą i pieprzem, dodać śmietanę i kapary i dusić kolejne 2 minuty.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop